Der er i disse år en stigning i antallet af veganere og vegetarer i mange vestlige lande. Især yngre mennesker vælger ikke at spise kød eller at spise mindre kød, bl.a. af hensyn til sundhed, miljøet og dyrevelfærd.
Det er en kendsgerning at forbruget af animalske fødevarer er en stærk kandidat til en af verdens største miljøproblemer.  

Der kan være mange grunde til at leve som vegetar, herunder veganer, og ofte vil flere årsager spille ind. De mest typiske årsager er dyreetik, sundhed og bæredygtighed. Andre udbredte grunde er smag, æstetik, religion/spiritualitet, etc.

For mange mennesker indgår det at leve vegetarisk eller vegansk som en del af en samlet livsindstilling, hvor flere begrundelser indgår i en større helhed.


En Vegansk / plantebaseret kost består af hele og uforarbejdede planter som frugt, grøntsager, bælgfrugter, nødder, kerner, frø og fuldkorn. Et plantebaseret produkt er således et produkt, som består 100 % af planter.  

De sidste år tilbyder flere restauranter og spisesteder vegetarretter og veganske retter, og der er dukket flere egentlige vegetarrestauranter op. Det er en generel udvikling over hele landet - og på alle typer af spisesteder og er et resultat af, at gæsterne efterspørger mere varieret og sund mad, og at restauranterne og spisesteder i Danmark gerne hele tiden vil udvikle og eksperimentere med deres menuer.

Halvdelen af danskerne ønsker mindre kød. Andelen af danskere, som skærer ned på kødet, stiger fortsat. Det sker særligt blandt de unge i aldersgruppen 15-34 år, hvor hver tredje minimum en dag om ugen udelader kødet.